Maria DB, een bouwer van databasesoftware uit de portefeuille van het Belgische SmartFin Capital, haalt 27 miljoen dollar (23,2 miljoen euro) vers geld op. Het grootste deel komt van de Chinese internetreus Alibaba.

Alibaba, zowat het Chinese Amazon, neemt het gros van de 27 miljoen dollar extra kapitaal voor zijn rekening. Maria DB, dat openbronsoftware maakt voor het beheer van databases, is van oorsprong een Fins bedrijf. Maar ook de investeringspoot van de Amerikaanse chipproducent Intel, het Silicon Valley-fonds California Technology Ventures en dus ook het Belgische SmartFin Capital zitten in het kapitaal. Dat fonds is opgericht door onder meer de fintechpionier Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay).

Alibaba Cloud

Maria DB telt 12 miljoen gebruikers. Het is een van de belangrijkste spelers in de wereld van databanken, met grote klanten zoals Wikipedia, Booking.com, HP, Google, Tencent, Verizon, Deutsche Bank, Telefonica, enzovoort. In tegenstelling tot grote concurrenten als Oracle werkt Maria DB met openbronsoftware. Een community van 60 miljoen ontwikkelaars overal ter wereld werkt mee aan de verbetering ervan. Daardoor ontwikkelt de software zich razendsnel. Vorig boekjaar, dat in september eindigde, verdubbelde het aantal contracten. Het Finse bedrijf werkt al intens samen met de clouddivisie van Alibaba.

De extra middelen dienen om die groei nog te versterken dankzij nieuwe oplossingen voor het cloudplatform en automatisering via machine learning.

NG Data

Door zijn instap wordt Alibaba meteen de tweede grootste aandeelhouder met 12 procent van het kapitaal. De bestaande aandeelhouders Intel (17%), California Technology Partners (9%) en SmartFin Capital (5%) investeren mee en behouden zo hun relatief belang.

Behalve Maria DB zitten ook Belgische scale-ups als Unified Post, Ancoa, Newtec en NG Data in de portefeuille van SmartFin Capital. Dat fonds werd in 2014 opgericht door Jurgen Ingels, Bart Luyten, Edward Schiettecatte en Stefan Dierckx.

Ingels verwierf naam en faam met de oprichting en de verkoop van de betaaltechnologiespecialist Clear2Pay. De jongste jaren toonde hij zich een actieve investeerder in techbedrijven. Met Wim De Waele (ex-iMinds) richtte hij eind 2015 B-Hive op, een ‘broeikas’ voor start-ups in de fintech. Ingels is ook bestuurder bij onder meer Ghelamco, Materialise, Newtec en Itineris.