De eerste editie van het festival SuperNova, dat techtoppers uit heel Europa wil aantrekken, krijgt de Waagnatie als uitvalsbasis. De omliggende buurt Het Eilandje zal eind september twee dagen lang ingepalmd worden voor een publiek belevingsluik.

SuperNova is een initiatief van Scale-Ups.eu, het platform voor snelgroeiende techbedrijven van fintech-ondernemer Jürgen Ingels, en de creatieve-ondernemersorganisatie Flanders DC. Voor de eerste editie mikken de organisatoren meteen hoog: ze plaatsen het festival in de traditie van twee iconische tech-evenementen uit de naoorlogse geschiedenis: de Wereldtentoonstelling Expo 58 en de techbeurs Flanders Technology uit 1988, respectievelijk 60 en 30 jaar geleden.

Of SuperNova een plaats in die galerij verdient, valt af te wachten. Maar het opzet is alvast ambitieus. Het festival loopt over vier dagen, van donderdag 27 tot en met zondag 30 september, en omvat een groot publiek luik.

Tijdens het weekend van 29 september kunt u in de Waagnatie – twee hallen langs de Schelde die samen goed zijn voor bijna 6.000 m² exporuimte – gratis de ‘SuperNova Tech Fair’ bezoeken waar techbedrijven met hun oplossingen en gadgets uitpakken. Het Eilandje, de hippe buurt die onder meer bekend is voor het Museum aan de Stroom (MAS), wordt het toneel voor allerlei installaties die een inkijk geven in het leven van de toekomst.

Shazam

Voor de betalende, professionele bezoekers valt het zwaartepunt van SuperNova op 27 en 28 september. Dan gaat de SuperNova Conference door met internationale topsprekers. Het hele lijstje is nog niet bekend, maar zeker is al dat de bekende management- en marketingauteur Seth Godin zijn opwachting maakt, evenals de naar Silicon Valley uitgeweken Vlaming Philip Ingelbrecht, die mee aan de wieg stond van de muziekherkenningsapp Shazam.

Een andere pijler van het festival is een groot pitch-concours, ‘SuperNova Investor Pitching’. Een groep van 55 veelbelovende Europese techgroeiers krijgen er elk tien minuten om zich voor te stellen aan gespecialiseerde investeringsfondsen. Naast enkele lokale fondsen – Ingels’ eigen fonds Smartfin Capital, Fortino en Volta Ventures – werden ook buitenlandse investeerders als Columbia Lake Partners, Summit Partners en HPE Growth aangetrokken. Het pitch-event is alleen toegankelijk voor investeerders.

Een laatste luik van het festival is de ‘SuperNova Talent Matcher’, een platform waar werkzoekenden kunnen solliciteren op vacatures van de aanwezige techbedrijven. U kunt vanaf mei uw cv uploaden op de website van SuperNova. Een intelligent algoritme koppelt dan bedrijven en sollicitanten aan elkaar, waarna beiden elkaar tijdens het festival kunnen ontmoeten.

www.supernovafest.eu