Arbeidscontract nu ook elektronisch

Het Antwerpse uitzendkantoor European Staffing biedt als eerste uitzendkrachten de mogelijkheid hun arbeidscontracten elektronisch af te handelen en te ondertekenen met de elektronische identiteitskaart (eID). Tot nu toe moest van elk arbeidscontract een fysiek papieren exemplaar worden bezorgd aan de medewerker, die het dan ondertekend moest terugbezorgen.

De technologie werd gebouwd door QZem, een joint venture vanEuropean Staffing en HRondernemer Jo Kortleven. European Staffing maakt zich sterk dat die rompslomp door de elektronische afhandeling tot het verleden behoort.

‘Voor de hele sector kan dat een besparing betekenen van 500 manjaren per jaar en 100.000 kilogram papier, een loonstrook van 3.000 kilometer lang’, zegt general manager Stefaan Cogen. ‘Uitzendkrachten zijn vragende partij. Bijvoorbeeld voor jobstudenten is het niet evident om paperassen vijf jaar lang bij te houden. Nu zitten alle documenten gewaarborgd opgeslagen in de cloud, met ondersteuning van strategische partner Unified Post.’

De rest van de uitzendsector zit intussen niet stil. Sectorfederatie Federgon wil een veralgemening van de elektronische handtekening voor alle arbeidscontracten in de uitzendsector. De wet moet dan wel worden versoepeld om geavanceerdere manieren van ondertekenen, bijvoorbeeld via de smartphone, mogelijk te maken.