Het Belgische durfkapitaalfonds SmartFin Capital legt 2,8 miljoen euro op tafel om het Finse technologiebedrijf MariaDB te ondersteunen. Het is al de vijfde investering voor het fonds.

MariaDB is een belangrijke speler voor databasesoftware. De onderneming werkt daarbij met openbrontechnologie. Wereldwijd doen al 12 miljoen gebruikers in 45 landen een beroep op de producten van MariaDB. Daar zijn bekende namen bij zoals Wikipedia, Booking. com, IBM en HP.

De oprichter van MariaDB is Michael ‘Monty’ Widenius die het bedrijf naar zijn dochter Maria vernoemde. Een andere dochter van de man, My, verleende haar naam aan een bekender project van Widenius, MySQL, dat zich ook op databasesystemen toelegt. Widenius verkocht MySQL in 2008 aan Sun Microsystems (nu Oracle) voor ongeveer 1 miljard dollar.

MariaDB haalt in een nieuwe financieringsronde 11 miljoen euro op. Een groot deel daarvan komt uit ons land en de rest komt van bestaande aandeelhouders zoals Intel Capital. Het geld moet het mogelijk maken het groeiende aantal gebruikers en klanten beter te bedienen en de verkoop en de ontwikkeling te versnellen.

Het is de vraag waarom Maria-DB, dat al kapitaalkrachtige partners heeft, aanklopt bij SmartFin. De verklaring zit bij de banken, waarmee SmartFin Capital via medeoprichter J├╝rgen Ingels (ex- Clear2Pay) uitstekende contacten heeft. ‘We kunnen Maria-DB helpen meer de bancaire wereld binnen te dringen’, zegt Bart Luyten, een van de andere oprichters van SmartFin.