Jurgen Ingels en Wim De Waele lanceren op 1 november in Diegem Fintech Valley, een hub die de toegangspoort moet worden tot de eurozone voor banken en bedrijven uit de financiële sector.

Jurgen Ingels is een van de Belgische pioniers van betaaloplossingen. In 2000 richtte hij het betaalsoftware-bedrijf Clear2Pay op, dat hij eerder dit jaar voor 375 miljoen euro verkocht. Samen met de startersspecialist Wim De Waele (exiMinds) wil hij nu het succes van Biotech Valley overdoen in de financiële sector.

Londen en in mindere mate Amsterdam hebben zich internationaal al op de kaart gezet, stellen ze vast, terwijl de kennis, de ondernemers en het kapitaal toch in België zitten. Hun plan is Fintech Valley in Diegem uit te bouwen tot een internationale financiële hub. Op 1 november start al een kernproject van 800 m maar dat moet binnen het jaar uitgebouwd worden tot een hub van 4.000 m waar financiële technologiebedrijven, banken en internationale betaalspecialisten mee hun schouders onder zetten.

Handelsmissie

Ingels en Wim De Waele zijn deze week mee met een driedaagse handelsmissie van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois en de Nederlandse premier Mark Rutte om in Atlanta fintech en cybersecurity te promoten. Ze vliegen vervolgens door naar Singapore om hun ambities toe te lichten.

Hun plannen gaan een heel stuk verder dan de huidige ambities van hun concept ‘Eggsplore’, waarvan al puzzelstukjes bekendraakten (DS 3 september). In het nieuwe centrum zullen zich niet alleen Belgische initiatieven huisvesten, maar ook internationale bedrijven en buitenlandse banken die de Europese markt op willen.

‘We willen hier een ecosysteem uitbouwen dat alle relevante spelers samenbrengt: fondsenverschaffers, banken en innovatieve techspelers’, zegt Wim De Waele. Dat moet financiële instellingen voorbereiden op de concurrentie van Google en Facebook. ‘Banken moeten redeneren zoals een Facebook als ze relevant willen blijven: denk vanuit wat de klant zelf wil en maak gebruiksvriendelijke oplossingen.’

ING

Bedoeling is dat de financiële hub zich neutraal opstelt zodat ook banken en bedrijven die met elkaar concurreren hun schouders onder het project zetten. ING Bank heeft alvast toegezegd dat het een nieuwe incubator voor fintechstarters wil onderbrengen in de hub. ING is ook een investeerder in het 75 miljoen euro zware fonds Smartfin van Ingels dat beloftevolle fintech-bedrijven helpt internationaliseren.

Ingels en De Waele willen later ook bedrijven die nog in een immature fase zitten, helpen ondersteunen. ‘We zien kleine starters die we willen helpen doorgroeien. Niet alleen via geld maar ook met actieve begeleiding. Ze moeten ook hun oplossingen kunnen uittesten bij de banken die deelnemen’, zegt Ingels.

Ingels is optimistisch over de slaagkansen. ‘We hebben hier een hele generatie van specialisten in financiële oplossingen, mensen die eigen bedrijven hebben opgericht (Clear2Pay, Fics, Financial Architects, Ogone…). We hebben hoofdkantoren als Swift en Mastercard/Euroclear en ook de regelgever (Europese Commissie) zit vlakbij.’

De Fintech Valley van De Waele en Ingels kan al terugvallen op investeringen die hun eigen financieel fonds Smartfin deed. Het gaat om deelnemingen in Guardsquare, The Glue, Ancoa, NG Data, Projective en Unified Post. Guardsquare is het bedrijf van ex-judoka Heidi Rakels dat pijlsnel groeit en nu al 20 medewerkers telt. Het beveiligt de broncode van app-bouwers en heeft klanten als Apple en Facebook.

The Glue moet banken helpen hun verouderde IT aan te passen zodat het mogelijk wordt er allerlei gebruiksvriendelijke apps op te draaien. NG Data verwerkt allerlei data en zet dat om tot werkbare consumenteninformatie.

Pascal-Dendooven

PASCAL DENDOOVEN

Pascal Dendooven is correspondent Disruptieve Economie. Hij en Karsten Lemmens duiken hij in de technologie die de klassieke economie op zijn kop zet.

Meer artikels van Pascal Dendooven
http://www.standaard.be/auteur/pascal-dendooven