Zhong Xu en Jan Hollez, de twee ondernemers achter de thuisleveringssoftware Deliverect, doen een forse kapitaalronde bij onder meer het Canadese pensioenfonds Omers. Door de spectaculaire groei van online maaltijden, zeker in deze coronatijden, hebben ze de wind in de zeilen. Na Europa willen ze ook de VS en Canada veroveren.

Het lijkt erop dat de twee Gentse ondernemers Zhong Xu (35) en Jan Hollez (38) het succesverhaal dat ze enkele jaren geleden al eens schreven met Posios, een softwareplatform voor bestellingopname in de horeca, aan het overdoen zijn. De twee ondernemers verkochten die technologie in 2014 aan het Canadese Lightspeed, dat al een gelijkaardige oplossing had voor kledingwinkels en sterk stond op de Noord-Amerikaanse markt.

De Gentse computerwetenschappers, die elkaar leerden kennen bij het Luikse tv-dienstenbedrijf EVS, bleven na de verkoop niet stilzitten en startten met een nieuw zakenidee. Met de kennis, ervaring en het netwerk dat ze met Posios hadden opgebouwd ontwikkelden de twee software om horecabestellingen voor thuislevering te bundelen.

Dat gebeurt vandaag vooral via de bekende last mile deliverybedrijven als Deliveroo, Uber Eats en Takeaway.com/Thuisgeleverd, maar ook via kleinere lokale spelers. Doordat restaurants dat vaak nog eens combineren met bestellingen op de eigen website of via de telefoon geeft dat een wirwar van binnenkomende kanalen. De Deleverect-software verwerkt al die bestellingen tot één consistent overzicht en koppelt die aan de witte kassa, een voorraad- en bestelmodule en de boekhouding.

Stroomversnelling

Het bedrijf startte in 2018 met 675.000 euro zaaikapitaal en deed vorig jaar zijn eerste grote ronde van 3 miljoen euro bij Smartfin Capital, het fintechfonds van onder meer Jurgen Ingels, en het Nederlandse Newion Investments (bekend van zijn participatie in de unicorn Collibra). ‘We voelden bij ons vorig bedrijf al dat thuislevering de volgende grote golf zou worden in de restaurantwereld’, vertelt Zhong Xu, die zelf opgroeide in een horecafamilie. ‘Met de coronacrisis is dat in een stroomversnelling beland, omdat het voor veel restaurants de enige manier is om te overleven.’

Deliverect heeft sinds zijn oprichting al meer dan 3,5 miljoen bestellingen verwerkt. Het bedrijf, dat een team van meer dan 50 medewerkers heeft in verschillende landen, heeft in België en Nederland klanten als Bavet, Salsa Shop, Lucy Chang, Ellis Gourmet Burger en Pizzabakkers. Het basispakket van Deliverect kost 49 euro per maand.

Om zijn groei te versnellen in Europa, de VS en Canada haalt Deleverect nu bij het Canadese durffonds Omers Ventures, goed voor 2 miljard Canadese dollar aan participaties onder beheer, en bij de bestaande aandeelhouders 16,25 miljoen euro op. ‘Omers Ventures heeft een netwerk en ervaring met internationalisering op de Noord-Amerikaanse markt. In Europa zijn we al het grootste platform, maar in de VS en Canada zijn er nog een aantal grotere spelers. Daarnaast gaan we het geld gebruiken om ons product verder te ontwikkelen en onze positie in de Europese hoofdsteden te versterken.’

Coronagolf

Xu ontkent dat de kapitaalronde er komt om op de coronagolf te surfen, waarbij restaurants geen andere manier zien om te overleven dan via afhaling en thuislevering. ‘De gesprekken met Omers Venture (de durfkapitaalpoot van het gelijknamige Canadese pensioenfonds, dat in totaal 109 miljard dollar beheert, red.) liepen al veel langer. Ik denk dat we restaurants met onze technologie kunnen helpen de overstap van offline naar online te maken. We hebben de voorbije weken ook honderden aanvragen gekregen van restaurantuitbaters.’

Omzet of winstcijfers wil Xu niet geven, maar volgens hem gaat het hard met zijn start-up. ‘Vorig jaar hebben we onze omzet vertienvoudigd’, stelt hij. Na de nieuwe kapitaalronde blijven de twee oprichters de meerderheid van het kapitaal behouden. Jurgen Ingels en Jambu Palaniappian, managing partner bij Omers Ventures en ooit topman van Uber Eats in Europa en Azië, worden bestuurder bij Deliverect.