ING-accelerator

ING lanceert een accelerator om starters in financiële technologie te helpen doorgroeien. Dat moet Brussel verder uitbouwen als financieel centrum. Om toegang te krijgen tot de accelerator van ING moeten jonge starters al bewezen hebben dat hun concept werkt. “Peter Hilz”

De Belgische startersscène bruist volop. Zowel Telenet/Idealabs en Startit@kbc halen een nieuwe lading starters binnen, het Brusselse Co.Station (BNP Paribas Fortis) lanceert komende week een Belgische startup-studio met focus op open innovatie voor grote bedrijven en ING opent dinsdag zijn Fintech Village. De Fintech Village zal jonge starters huisvesten die op het terrein van financiële technologie al hun eerste stappen hebben gezet. ‘Ze moeten al bewezen hebben dat hun concept werkt’, zegt Rik Vandenberghe, ceo van ING België.

Daarom spreekt ING van een ‘accelerator’. De accelerator komt fysiek in Diegem, in het Eggsplore center van Wim De Waele (ex-iMinds) en Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay). Dat centrum wil een toegangspoort worden tot de eurozone voor fintech-bedrijven. Zowel jonge Belgische starters als buitenlandse spelers zullen er hun plaats vinden.

Jonge starters mogen vier maanden verblijven in de accelerator van ING. Ze zullen er intens begeleid worden. ‘De periode is voldoende kort om de jonge starters tot snelheid en focus aan te zetten en lang genoeg om stappen vooruit te zetten’, zegt David Dab, hoofd innovatie van ING België. ‘Innovatie gaat vandaag veel sneller dan tien jaar geleden.’

De starters moeten bij voorkeur actief zijn op domeinen zoals online of mobiele oplossingen, eenvoudig en veilig bankieren, procesverbetering en klantenrelaties. De bedrijfjes kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden en dit tot 6 december. Daarna volgt een grondige selectieperiode. ‘We mikken op kwaliteit’, zegt Vandenberghe. Van maart tot eind juni kan de eerste lichting dan gehuisvest worden in de accelerator.

De accelerator is een nieuwe stap nadat ING eerder al initiatieven nam om innovatie te stimuleren zoals een innovatie-bootcamp en eenhackathon (wedstrijd tussen software-ontwikkelaars). Ook KBC en BNP Paribas Fortis stimuleren volop innovatieprocessen intern en extern. Het goedkoop worden van technologie en de veel grotere rekenkracht van computers hebben wereldwijd tot een innovatiegolf geleid die een flinke impact heeft op de zakenmodellen van bedrijven en de manier waarop ze zich tot de consument richten. De rekenkracht van computers wordt ook gebruikt om klantendata te analyseren en de bevindingen gericht in te zetten.

ING is ook partner van iMinds, een door de overheid gesteunde Gentse kweekvijver, en heeft een belang van 10% genomen in het technologiefonds Smartfin dat al iets grotere fintech-bedrijven wil helpen internationaal door te groeien. Dat fonds beschikt over 75 miljoen euro middelen. Jurgen Ingels, de initiatiefnemer achter Smartfin, heeft een deel van zijn geld dat hij verdiende met de verkoop van Clear2Pay erin geherinvesteerd.

Zowel Smartfin, Eggsplore als ING Fintech Valley passen in de uitbouw van een ecosysteem dat meer starters in financiële technologie moet aantrekken. Nu zijn er bij ons 130 fintech-bedrijven. In de accelerator van ING is er plaats voor tien per lichting.