Het technologiefonds Smartfin Capital laat 30 miljoen euro naar zijn aandeelhouders stromen.

Het kerstcadeau van Smartfin verloopt via een uitkering van 19,5 miljoen euro én via een vrijstelling van een volstortingsplicht van 11,2 miljoen. Die vrijstelling houdt in dat de investeerders de middelen die ze in het fonds zouden stoppen niet meer op tafel moeten leggen.

Het geld voor de uitkering komt uit gerealiseerde meerwaarden, dividenden en interestbetalingen van portefeuillebedrijven. Smartfin was een van de partijen die fors cashte op de heel lucratieve verkoop van het satellietcommunicatiebedrijf Newtec. Het fonds bezat bijna 30 procent van de aandelen.

De lijst van de begunstigden van de kapitaalvermindering leest als een who’s who van de Vlaamse ondernemerswereld. Onder meer de IT-ondernemer Jos Sluys (investeringsfonds Saffelberg), Jan De Clerck (Domo) en Jan Toye (ex-Palm Breweries) investeerden in het fonds. De familie Buysse zit onrechtstreeks ook in het kapitaal.

Erwin De Keyser (Next Invest) deed ook zijn duit in het zakje. Bij de institutionele aandeelhouders zitten Volksvermogen, de kernaandeelhouder van VDK Bank, en de Zwitserse bank Thaler (ex-Cera). ING is de structurele partner van Smartfin.

Tweede fonds

Smartin lanceerde een tijd geleden de inzameling van geld voor een tweede fonds. Dat fonds klokte onlangs af op 200 miljoen euro, een derde meer dan de oprichters verwacht hadden. Er wordt overwogen dat bedrag met nog eens 20 tot 30 miljoen euro op te trekken.

Van de 200 miljoen euro komt 115 miljoen van investeerders die ook op het eerste Smartfin-fonds hadden ingetekend, onder wie Toye, Sluys en De Clerck. Het Belgian Growth Fund, gelanceerd op initiatief van de federale overheid, nam 25 miljoen voor zijn rekening. Ook Jonas Dhaenens, de ondernemer achter het IT-bedrijf Combell, kocht een groot belang in Smartfin II.