De techinvesteerders Jurgen Ingels en Wim De Waele stoppen geld in Cumul.io. Die start-up biedt kmo’s een softwareplatform voor de analyse en de visualisatie van grote pakken data.

Hoe gevoelig is een sporter voor blessures? Hoeveel blessures komen voor bij een bepaalde oefening? Op gras of op kunstgras? Het aantal vragen dat Topsport Labs krijgt, is enorm. Dat lab is een onderzoeksinstelling van de KU Leuven die de prestaties en de fysieke belasting van professionele sportlui (onder andere de grootste Belgische voetbalclubs) opvolgt en analyseert. Met de jaren hebben de sportwetenschappers van de universiteitsspin-off een berg aan data verzameld, die nog elke dag aangroeit.

‘Vroeger werden al die gegevens om de paar maanden geanalyseerd en gepresenteerd, een klus waar een onderzoeker weken werk aan had’, zegt Karel Callens, de jonge oprichter en CEO van de Leuvense start-up Cumul.io. ‘Met onze software kan dat voortaan in realtime, goedkoop en op een manier die toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor IT’ers of datawetenschappers.’

De bedoeling is dat marketeers, verkopers en andere werknemers de berg aan gegevens die ze opslaan in heldere informatie kunnen vertalen door instant data-analyse en -visualisatie, zonder een beroep te moeten doen op een IT-collega.

Het jonge techbedrijf gaat er prat op intussen 80 klanten te hebben. Het grootste deel daarvan (60%) komt uit Belgiƫ (Telenet, FOD Economie, In The Pocket), de rest uit Nederland (20%), Frankrijk, Italiƫ, Spanje en de Verenigde Staten.

‘We groeien met tien klanten per maand’, zegt Callens. De omzet blijft voorlopig nog beperkt tot enkele honderdduizenden euro’s, maar Callens voelt aan de vele demo-aanvragen op zijn website – een 30-tal per week – dat er meer in zit. ‘In ons businessplan mikken we op 1,5 miljoen euro omzet tegen eind 2018, en op 3 miljoen in 2019.’

In november trekt Callens naar New York om daar zijn product voor te stellen. Om die expansiedrang te financieren kan Cumul.io rekenen op een kapitaalinjectie van 500.000 euro van Smartfin Ventures, een investeringsfonds opgericht door Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay) en Wim De Waele (ex-iMinds). De familie Toye (gewezen aandeelhouders van Palm) en Jonas Dhaenens (Intelligent) zijn de belangrijkste investeerders in het fonds. Met het verse geld wil de start-up ook zijn software verder uitbouwen.