Het Vlaamse overheidsfonds PMV en het durfkapitaalfonds Smartfin (Jurgen Ingels) verkopen het satellietcommunicatiebedrijf aan de Singaporese groep ST Engineering.


Newtec, met hoofdzetel in Sint-Niklaas, is een specialist in satellietcommunicatie en in apparatuur voor het doorsturen van tv-signalen en breedbandinternet. Het Vlaamse 
overheidsvehikel PMV en het durfkapitaalfonds Smartfin (Jurgen Ingels) zijn sinds ruim twee jaar de meerderheidsaandeelhouders, met opgeteld 55 procent van het kapitaal. 

Samen met de overige privé-aandeelhouders verkopen ze Newtec nu voor 250 miljoen euro cash aan Singapore Technologies (ST) Engineering. Dat beursgenoteerde conglomeraat, met het Singaporese staatsfonds Temasek als controlerende aandeelhouder, is actief in de luchtvaart, scheepsbouw, defensie en elektronica.

De overnameprijs komt overeen met 14,6 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) van Newtec en 2,7 keer de jaaromzet (92 miljoen euro), zo maakte de Aziatische groep bekend.

200 miljoen meerwaarde

Voor de verkopende Vlaamse aandeelhouders komt de deal neer op een gezamenlijke meerwaarde rond 200 miljoen euro, een uitzonderlijk hoog bedrag.

‘Dat lijkt veel, maar het geeft aan hoe hoog de groeimogelijkheden voor het bedrijf en zijn sector ingeschat worden’, zegt een betrokkene. Na de tandem PMV-Smartfin, waarin PMV licht de grootste is, vormen costichter Dirk Breynaert en ex-financieel directeur Emmanuel Schellekens het tweede grootste blok, met 15 procent van het kapitaal.

ST Engineering hoopt de deal in de tweede jaarhelft helemaal afgerond te hebben. Newtec wordt het Europese centrum voor de satellietcommunicatiebusiness van ST Engineering en zal deel uitmaken van de afdeling elektronica.

Verankering

Met Newtec komt een beloftevol bedrijf in een cruciale industrie in buitenlandse handen. Het Oost-Vlaamse bedrijf werd in 1985 opgericht door Breynaert en zijn collega-ingenieur Jean-Marie Maes. Onder meer de mediareuzen CNN en BBC, de satellietoperator Intelsat en het Amerikaanse leger zijn of waren klant.

Toch verdedigt Roald Borré, investeringsdirecteur bij PMV en afscheidnemend voorzitter van Newtec, de verkoop aan buitenlanders als een vorm van verankering.

‘Verankering gaat niet alleen om het aandeelhouderschap, maar ook om de beste mogelijke toekomst verzekeren voor het bedrijf en de regio. ST Engineering had het beste industriële verhaal en belooft verder te investeren in Newtec’, zegt hij. Het huidige management blijft aan boord.

Newtec is volgens Borré te klein om op zijn eentje stand te houden in de snel ontwikkelende markt van satellietcommunicatie.

‘Satellietcommunicatie zal een rol spelen in de mobiliteit van morgen. Denk aan de geconnecteerde wagen. De uitdagingen zijn van die grootte-orde dat je schaal nodig hebt, en dat kan ST Engineering bieden. Ze zijn eigenaar van iDirect, een van Newtecs belangrijkste Amerikaanse concurrenten , maar waren nauwelijks actief in Europa. Dat betekent dat ze niet denken in termen van kostensynergieën, maar vooral in termen van groei.’

‘De deal is ook een bevestiging van het Belgische innovatiepotentieel en van het hoge opleidingsniveau van onze werknemers’, zegt Jurgen Ingels.

Enorme groeimarkt

ST Engineering schat de synergieën dankzij de Newtec-deal op 130 miljoen euro. De nieuwe eigenaars verwachten dat satellietcommunicatie het komende decennium met 8 procent per jaar zal groeien, onder meer door de uitbouw van ‘smart cities’, die communicatie tussen auto’s met allerhande sensoren in het verkeer zullen vergen.

Ze wijzen erop dat de komende jaren meer dan 5.000 laaghangende satellieten (van het type LEO, of ‘low earth orbit’) gelanceerd zullen worden door bedrijven als SpaceX of Telesat. De technologie van Newtec is zeer geschikt om de communicatie op te vangen.

Daarnaast zijn er verscheidene militaire toepassingen. Newtec is een van de techbedrijven die meebouwt mee aan de superdrones voor het Belgische leger.

ST Engineering denkt ook dat de communicatie per satelliet zal convergeren met de supersnelle 5G-netwerken, wat nieuwe toepassingen op het vlak van het internet der dingen mogelijk maakt.