Het overheidsvehikel PMV en het durfkapitaalfonds Smartfin nemen een meerderheidsbelang in het satellietcommunicatiebedrijf Newtec. De overnameprijs zou meer dan 50 miljoen euro bedragen.

Wat hebben CNN, de BBC, de satellietoperator Intelsat en het Amerikaanse leger gemeen? Ze gebruiken allemaal producten van Newtec. Het Oost-Vlaamse technologiebedrijf is een wereldspeler in satellietcommunicatie. Het levert producten en oplossingen aan televisie-omroepen, verleners van telecommunicatiediensten, integratoren en satellietoperatoren. Ex-CEO Serge Van Herck illustreerde het met de volgende quote: ‘Drie miljard mensen kijken via satelliet naar de televisie dankzij onze technologie.’

Tot nu toe was Newtec in handen van zijn oprichters en van het management. Maar daar komt verandering in. Volgens onze informatie kopen het overheidsvehikel PMV en het durfkapitaalfonds Smartfin een meerderheid van de aandelen. Smartfin is het durffonds rond technologie-investeerder Jurgen Ingels. Het management zou een minderheidsbelang behouden. De overnameprijs zou meer dan 50 miljoen euro bedragen.

De deal is opmerkelijk omwille van het aanzien van het bedrijf, maar ook omdat het een van de eerste keren is dat PMV – tradi- tioneel een verschaffer van zaai-, start- en groeikapitaal – inzet op een overname (buy-out). PMV noch Jurgen Ingels wilde commentaar kwijt.

Onderneming van het Jaar

Newtec werd in 1985 opgericht door Dirk Breynaert en Jean-Marie Maes om telecommunicatietoestellen te ontwikkelen voor de satellietcommunicatiemarkt. Hoewel de onderneming bij het grote publiek weinig bekend is, kunnen veel grote bedrijven niet zonder zijn technologie, die maakt dat signalen via schotelantenne en satelliet verzonden kunnen worden.

De groep internationaliseerde de jongste jaren fors. Ze is aanwezig van Peking tot Dubai en van São Paulo tot Singapore. Die internationale groei mondde in 2010 uit in een nominatie voor de titel van Onderneming van het Jaar. Het Gentse chemiebedrijf Taminco kaapte toen echter de hoofdprijs weg.

De ambitieuze groeiplannen die het bedrijf in 2010 uittekende, rendeerden niet onmiddellijk, met een stagnerende omzet en verliescijfers tot gevolg. Newtec ging enkele jaren door een dal. Maar sinds een paar jaar realiseert het opnieuw een tweecijferige groei. In het gebroken boekjaar 2014-2015 kwam de omzet uit op 57 miljoen euro (+10%) en over 2015-2016 zou dat meer dan 70 miljoen euro moeten zijn (+26%). De brutobedrijfswinst (ebitda) zal tussen 6 en 10 miljoen euro schommelen.

De nieuwe aandeelhouders moeten de verdere internationale groei van Newtec ondersteunen. Het bedrijf – door Agoria uitgeroepen tot een van de eerste Vlaamse ‘fabrieken van de toekomst’ – realiseert al 98 procent van zijn omzet in het buitenland. Newtec ging in het verleden al over de lippen als beurskandidaat. De buy-out van PMV en Ingels zou wel eens kunnen uitdraaien op een beursintroductie.

Newtec wordt de zesde participatie van Smartfin. Het fonds beschikt over 74 miljoen om bedrijven internationaal te helpen doorgroeien. Het haalde dat geld onder meer op bij ING België, Jan De Clerck (Domo) en Jan Toye (ex-Palm). Smartfin investeerde onder meer al in de Gentse bigdataspecialist NG Data, het softwarebedrijf Unified Post en MariaDB, een Finse specialist in databasesoftware.

Profiel NEWTEC

> Specialist in satellietcommunicatie, apparatuur voor het doorsturen van tv-signalen en breedbandinternet.

> Opgericht in 1985, hoofdzetel in Sint-Niklaas.

> Verwachte omzet (2015-2016): 70 miljoen euro.

> Aandeelhouders (vóór de PMV-deal): de oprichters en enkele managers.