Smartfin, het durffonds rond de fintechpionier Jurgen Ingels dat het voorbije halfjaar 240 miljoen euro ophaalde, pompt 5 miljoen euro in het Vlaamse Theo Technologies en nog eens zoveel in het Turkse Akinon.

De totale investering in beide bedrijven kan de komende jaren oplopen tot 60 miljoen euro.

Het gaat al om het tweede fonds van Smartfin Capital, de investeringsvennootschap rond Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay) en Bart Luyten (ex-Sniper Invest), Thomas Depuydt en Bert Baeck (ex-Trendminer). Dat klokte in november af op 240 miljoen euro, de helft meer dan voorzien, dankzij de investeringsappetijt van een resem van ondernemers als Jonas Dhaenens (Combell), Jan Toye (ex-Palm), Jos Sluys (ex-Arinso, ook bekend van het fonds Saffelberg) en Jan De Clerck (Domo Investment Group).

Dubbelslag

Dat tweede fonds neemt nu een vliegende start met een dubbelslag van 10 miljoen euro, een investering die de komende jaren naar 60 miljoen kan gaan. Het gaat om twee minderheidsparticipaties in Theo Technologies, een Leuvense scale-up die technlogie ontwikkelt om streaming video efficiënter, goedkoper en beter te maken, en het Turkse Akinon, dat software maakt om retailverkoop via online kanalen en fysieke winkels te stroomlijnen. Theo Technologies haalt behalve de vijf miljoen van Smartfin nog eens 3,8 miljoen euro op bij onder meer Participatiemaatschappij Vlaanderen, Media Invest Vlaanderen en banken.

Over enkele weken zouden nog twee investeringen volgen, in een Nederlands en in een Vlaams bedrijf. Met het tweede fonds willen Ingels en co. in niet meer dan een tiental bedrijven stappen, met een totaal investeringsticket tussen 20 en 30 miljoen euro per bedrijf. ‘De bedoeling is ons belang stapsgewijs te laten meegroeien met het bedrijf zelf, van 5 tot 6 miljoen euro omzet bij de instap tot zo’n 100 miljoen euro vijf jaar later’, zegt Ingels. ‘Dan zijn ze rijp voor een grotere risicokapitaalverschaffer. We hopen de techbedrijven zover te brengen door niet puur als financier in te stappen, maar ook ons netwerk en onze ervaring als ondernemers in te brengen.’

Disruptie

Het eerste fonds van Smartfin Capital, goed voor 75 miljoen kapitaal, kende zijn hoogtepunt met de verkoop van Newtec voor 250 miljoen euro aan het Singaporese ST Engeneering. Er is ook al een tijd sprake van een beursgang van Unified Post, de beheerder van digitale documenten, maar ‘in het huidige beleggingsklimaat, beheerst door het coronavirus, is dat niet evident’, stelt Ingels.

Er waren ook enkele laagten in het eerst fonds: het belang in Ancoa Software, een investering van 1,5 miljoen euro, werd vroegtijdig met verlies van de hand gedaan. Bij het bigdatabedrijf NG Data werd de CEO de laan uitgestuurd na tegenvallende prestaties. Andere participaties van Smartfin I zijn nog het Finse Maria DB, Divitel en Itineris.

De investeringsstrategie van Smartfin is gericht op disruptieve techbedrijven die in staat zijn zelfstandig door te groeien, nog voor ze worden ingepalmd door een grotere, traditionele speler. ‘De rollen keren stilaan om. Scale-ups sluiten joint ventures met grotere gevestigde waarden. Ze doen dat als gelijken: de ene heeft de technologie, de andere de kanalen naar de markt. In sommige gevallen, zoals bij Unified Post, neemt het zelf een ouder ‘analoog’ bedrijf over en waardeert het dat op door zijn technologie erop los te laten. Dat zien we hier ook mogelijk worden met Theo Technologies.’