Het tweede technologiefonds van Smartfin Capital haalt een derde meer op dan de oprichters, onder wie de fintechpionier Jurgen Ingels, verwacht hadden. Nog voor het einde van het jaar moet één investering rond zijn.

Smartfin II is eigenlijk al het derde fonds rond Jurgen Ingels, Bart Luyten, Thomas Depuydt, Bert Baeck en Simon Dewaele. Smartfin I groeide uit Sniper Investments, opgericht door Bart Luyten. Het eerste fonds van Smartfin Capital kende zijn hoogtepunt met de verkoop van de techparel Newtec voor 250 miljoen euro.

Tegenvallers waren er met Ancoa Software (vroegtijdig gestopt) en NG Data (CEO weg na tegenvallende prestaties).

Het tweede Smartfin-fonds werd gisteren afgesloten op 200 miljoen euro, 50 miljoen meer dan voorzien. Er wordt zelfs overwogen om dat bedrag met nog eens 20 tot 30 miljoen euro op te trekken. Dan zou het investeringsbedrag oplopen tot 230 miljoen euro. Ter vergelijking: het eerste Smartfin-fonds haalde 75 miljoen euro op.

Van de 200 miljoen euro komt 115 miljoen van investeerders die ook op het eerste Smartfin-fonds hadden ingetekend, onder wie Jan Toye (ex-Palm), Jos Sluys (ex-Arinso, ook bekend van het fonds Saffelberg) en Jan De Clerck (Domo Investment Group). Nieuwe investeerders zijn institutionele groepen (50 miljoen) en ondernemersfamilies (150 miljoen). Het Belgian Growth Fund neemt 25 miljoen voor zijn rekening. Ook Jonas Dhaenens, de ondernemer achter het IT-bedrijf Combell, neemt een groot belang.

Smartfin heeft zijn oog al laten vallen op drie bedrijven uit België en één uit Turkije. ‘We gaan ervan uit dat we voor het einde van het jaar één participatie rond hebben’, zegt partner Jurgen Ingels. ‘We zijn van plan waarde te creëren via een model dat almaar meer opgang maakt. Vroeger kocht een traditioneel bedrijf zijn technologie in door een overname van een start-up. Nu zie je scale-ups steeds meer joint ventures sluiten met grotere, gevestigde waarden. Ze doen dat als gelijken: de ene heeft de technologie, de andere de marktkanalen. We zien het zelfs evolueren naar een model waarbij de disruptor het oudere bedrijf overneemt en dat dan opwaardeert door er zijn technologie op los te laten. Kijk naar Unified Post in onze eigen portefeuille: dat was een klassieke beheerder van papieren bedrijfsdocumenten, maar digitaliseerde zijn activiteiten met zelf ontwikkelde software. Die software gebruikt het nu om overgenomen sectorgenoten te disrupten.’

Het aantal aandeelhouders in het nieuwe fonds is nauwelijks gegroeid, maar die tasten dieper in de buidel. Die appetijt bij investeerders blijkt ook uit de snelheid waarin bij de eerste closing het plafondbedrag bereikt wordt. Bij het eerste, in 2014 gelanceerde Smartfin-techfonds was toen maar de helft binnengehaald (35 miljoen van de 75 miljoen).

Dat het tweede fonds fors meer vuurkracht heeft, is nodig. De bedragen die de jongste jaren in start-ups en scale-ups geïnvesteerd worden, zijn fors gegroeid. ‘Tegelijk zien kapitaalkrachtige families door de lage rente weinig andere manieren om hun centen te beleggen’, zegt Smartfin-partner Bart Luyten.

In de zoektocht naar mooie investeringskansen wordt dat een nadeel. ‘Er heerst een grote concurrentie op de markt voor techdeals, waardoor een opbod ontstaat voor de aantrekkelijkste bedrijven. Wij willen voorzichtig blijven, want ooit komt een einde aan de hausse. We gaan ervan uit dat de multiples (waarmee een waardering van een bedrijf wordt bepaald, red.) zullen zakken. Dan kan het wel eens dat alles als een pudding ineenzakt.’