Het Belgische technologie- bedrijf UnifiedPost koopt zijn sectorgenoot Nomadesk. Dat vernam De Tijd. Bij de verkopers zitten onder meer Gimv en het durffonds Nausicaa Ventures.

Gimv meldde in het kader van zijn resultaten over negen maanden dat Nomadesk eerder deze maand verkocht werd aan ‘een industriĆ«le speler’. Het vermeldde de naam van de koper niet. Volgens onze informatie is de overnemer UnifiedPost. De betrokkenen willen geen commentaar kwijt.

Nomadesk richt zich uitsluitend op professionele betalende gebruikers. Het biedt hen een digitale kluis aan waarmee ze zowel online als offline toegang hebben tot bestanden, die kunnen delen, synchroniseren en beveiligen. Het is in zekere zin een lokale concurrent van het veel omvangrijkere Dropbox, bekend voor zijn dataopslagruimte in de ‘cloud’.

Enkele jaren geleden werd het bedrijf door het gerenommeerde Red Herring opgenomen in de shortlist van de Red Herring top 100, een lijst met de 100 meest beloftevolle technologiebedrijven ter wereld. Het bedrijf had expansieplannen in de VS, maar die mislukten. De grote doorbraak bleef uit. Nomadesk moest zich terugplooien op Europa.

Naast Gimv en Nausicaa Ventures (ex-BAMS Angels Fund) zaten ook enkele business angels en het management onder leiding van CEO Filip Tack in het kapitaal. Tack blijft voorlopig op post. Hij was eind vorig jaar een van de ondernemers die zijn schouders zette onder de campagne van de startersorganisatie Startups over falen en opnieuw opstaan.

UnifiedPost levert bedrijven oplossingen voor het beheer van documenten en facturatiestromen. Het is een van de grootste Belgische aanbieders van elektronische facturatie- en registratiediensten. Het bedrijf tankte vorig jaar 10 miljoen euro bij en is op overnamepad.

Het Waals-Brabantse bedrijf is in Vlaanderen niet zo bekend. Zijn financiers daarentegen wel. Behalve het investeringsfonds PE Group, gaat het onder meer om Smartfin Capital (het durfkapitaalfonds van en rond Jurgen Ingels) en Fortino, het investeringsvehikel rond Duco Sickinghe (ex-CEO van Telenet). UnifiedPost was in 2015 goed voor een omzet van 21,5 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 2 miljoen.